Volajte ZADARMO po–pia od 8 do 16 hodín: 0800 164 616

Späť na články

Ako vybrať tepelné čerpadlo do domu?

Pokračovať v čítaní

Petr Bareš

Tepelné čerpadlo je jedným z najekonomickejších a najúčinnejších systémov vykurovania na trhu. Preto je veľmi častým riešením kúrenie v novostavbách aj starších domoch po rekonštrukcii vykurovania. Lenže každý dom je iný a má iné nároky. A pretože tepelné čerpadlo nestojí zrovna pár eur, je veľmi dôležité siahnuť po perfektnom stroji na prvýkrát. Ako vybrať tepelné čerpadlo do domu? Odpovedzte si na nasledujúce otázky.

  1. AKÁ JE TEPELNÁ STRATA VÁŠHO DOMU?

Je logické, že starší dom bez izolácie so starými oknami a úžitkovou plochou 200 m2 bude potrebovať výkonnejšie tepelné čerpadlo ako zateplená novostavba s novými oknami a 75 m2. Aby ste určili vhodný výkon tepelného čerpadla, je potrebné poznať tepelnú stratu. Tá sa dá vypočítať, ale nie je to jednoduché. Preto sme pre vás vytvorili kalkulačku, vďaka ktorej dokážete počas minúty určiť tepelnú stratu svojho domu.

  1. KOĽKO ĽUDÍ BÝVA V DOME?

Tepelné čerpadlo dokáže nielen vykurovať, ale aj ohrievať vodu na kúpanie. Podľa počtu ľudí v domácnosti ľahko určíte veľkosť nádrže na ohrev vody.

  • Pre 1-4 ľudí – 200l zásobník na teplú vodu
  • Pre 5-6 ľudí – 300l zásobník na teplú vodu
  • Pre viac ako 6 ľudí – 400l zásobník na teplú vodu
  1. KÚRITE V DOME PODLAHOVÝM VYKUROVANÍM?

Aby ste vykúrili svoj dom na príjemnú teplotu, môže byť teplota vody vo vykurovacom systéme ďaleko nižšia ako pri radiátoroch. Kým do radiátorov potrebujete ohriať vodu na 50-70 ° C, podlahovému vykurovaniu stačí 35 ° C. Nie všetky tepelné čerpadlá vedia vykurovať na tak vysokú teplotu, ktorá je potrebná do radiátorov. Preto túto podmienku nezabudnite pri výbere zahrnúť.

  1. BUDETE S TEPELNÝM ČERPADLEM OHRIEVAŤ AJ BAZÉN?

Ak máte doma bazén, je dobré zvážiť, či si pomocou tepelného čerpadla spríjemníte aj teplotu vody na plávanie. V prípade, že plánujete bazén vyhrievať celý rok, je potreba aj vyšší výkon tepelného čerpadla. U sezónneho bazéna vám bude stačiť rovnaký výkon čerpadla, ako keby ste bazén nemali.

  1. KOĽKO MÁTE PRIESTORU PRE TEPELNÉ ČERPADLO?

Máte na pozemku okolo 500 m2 miesta, kam do budúcna neplánujete stavať príjazdovú cestu ani sadiť stromy? Uvažujte o tepelnom čerpadle zem-voda s plošnými kolektormi. Je síce o cca 10% drahšie ako systém vzduch-voda, ale tiež účinnejšie a má dlhšiu životnosť. Preto sa vám náklady na jeho obstaranie rýchlejšie vrátia, a potom už len šetríte.

Či už sa rozhodnete pre systém zem-voda alebo vzduch-voda, v každom prípade vyhráte. Oproti elektrickému alebo plynovému kotlu aj kotlami na tuhé palivá ušetríte až 700€ ročne.

Nezabudnite, že veľkosť plochy pre plošné kolektory je priamo úmerná výkonu tepelného čerpadla. Ak máte veľký dom a bazén pre celoročné kúpanie, budete potrebovať aj 1 000 m2 pozemku.

  1. CHCETE V LETE V DOME CHLADNO?

Niektoré tepelné čerpadlá majú okrem vykurovania aj funkciu chladenia. V horúcich letných dňoch tak nahradí klimatizáciu bez pocitu prievanu, a to takmer zadarmo. Ak takú funkciu chcete, je potrebné vyberať z tepelných čerpadiel, ktoré ju majú.

 

KTERÉ TEPELNÉ ČERPADLO NASŤAHOVAŤ DO DOMU?

Odpovedali ste si na všetky otázky? Potom máte jasno, ktoré parametre a funkcie musí spĺňať ideálne tepelné čerpadlo pre váš dom. Lenže tepelných čerpadiel je na trhu niekoľko tisíc. Ktoré je to pravé? Odpovie vám nás online sprievodca. Podľa vašich odpovedí vyberie práve to tepelné čerpadlo, ktoré zodpovedá vašim kritériám. Vyskúšajte ho hneď teraz.

Spustit online průvodce výběrem tepelného čerpadla