Volajte ZADARMO po–pia od 8 do 16 hodín: 0800 164 616

Späť na články

ENERGETICKÝ ŠTÍTOK: POMOCNÍK PRI VÝBERE TEPELNÉHO ČERPADLA

Pokračovať v čítaní

Patrik Kučera

Chcete si zaobstarať tepelné čerpadlo, ale nie ste si istí, ktorý typ je ten pravý pre vykurovanie vášho bývania? Užitočným pomocníkom pri výbere môže byť energetický štítok. Možno ho dobre poznáte z chladničiek, práčok alebo televízorov. Ide o označenie produktu, ktoré jasne a zreteľne informuje o jeho najdôležitejších vlastnostiach a skutočnej energetickej účinnosti. V prípade tepelných čerpadiel tak na prvý pohľad zistíte nielen informácie o ich výkone, ale hlavne o efektívnosti vykurovania.

Tepelné čerpadlá musia byť vybavené energetickým štítkom od septembra 2015. Táto povinnosť vychádza zo smerníc EÚ. Má spotrebiteľom uľahčiť porovnanie a zároveň motivovať výrobcov a distribútorov na vyvíjanie ešte dokonalejších vykurovacích systémov.

JEDNODUCHÉ POROVNANIE ENERGETICKEJ TRIEDY ÚČINNOSTI TEPELNÝCH ČERPADIEL

Najdôležitejšia informácia, ktorú na energetickom štítku nájdete, je trieda energetickej účinnosti. Vykurovacie zariadenia sú klasifikované podľa stupnice od G po A ++, pričom A ++ dlho predstavovalo najvyššie hodnotenie. Najnovšie a najhospodárnejšie modely však môžu byť označené dokonca štítkom A +++. Ide hlavne o zariadenia, ktoré využívajú veľkú časť energie z obnoviteľných zdrojov. Na štítku môžu byť uvedené aj niektoré ďalšie informácie, ako napríklad hladina akustického výkonu vo vnútorných a vonkajších priestoroch

energeticky-stitek-tepelneho-cerpadla

AKO SA ENERGETICKÁ ÚČINNOSŤ TEPELNÝCH ČERPADIEL STANOVUJE?

Pre stanovenie energetickej účinnosti tepelných čerpadiel sa využíva sezónny priemerný vykurovací faktor, označovaný ako SCOP. Ide o podiel celkového množstva vyrobeného tepla a elektrickej energie, ktorú tepelné čerpadlo pre jej výrobu spotrebovalo. SCOP sa stanovuje pre celú vykurovaciu sezónu, nie pre konkrétne teplotné podmienky. Vďaka tomu môže veľmi presne určiť účinnosť tepelného čerpadla v skutočnej prevádzke.

AKÉ ĎALŠIE FAKTORY ZOHĽADNIŤ PRI VÝBERE TEPELNÉHO ČERPADLA?

Celkovú spotrebu energií tepelným čerpadlom ovplyvňuje mnoho faktorov. Záleží tiež na vašich požiadavkách na teplo v dome a ohrev vody alebo na tom, či je k dispozícii podlahové kúrenie. Energetický štítok by teda rozhodne nemal byť jediným

Kontaktujte nás


    NAPÍŠTE NÁM O KALKULÁCII ZADARMO ALEBO O DOBRÚ RADU

    Pomôžeme vám vybrať tepelné čerpadlo do vášho domu, poradíme s dotáciami, zodpovieme všetky vaše otázky a spočítame, na koľko vás nové vykurovanie vyjde.





    Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov