Volajte ZADARMO po–pia od 8 do 16 hodín: 0800 164 616

Späť na články

PRINCÍP FUNKCIE TEPELNÉHO ČERPADLA

Pokračovať v čítaní

Petr Bareš

Zaujíma vás, na akom princípe tepelné čerpadlo funguje? Prezradíme vám, vďaka čomu kúria a ohrievajú vodu tepelné čerpadlá zem-voda, vzduch-voda a voda-voda a objasníme, prečo sa s nimi dá bez problému ušetriť aj viac ako 700€ ročne oproti kúreniu elektrinou a tuhými palivami.

AKO FUNGUJE TEPELNÉ ČERPADLO

Tepelné čerpadlo funguje úplne rovnako ako vaša chladnička. Akurát úplne naopak. Laicky povedané, zatiaľ čo chladnička odoberá teplo z jej interiéru aj z potravín a vypúšťa ho von, tepelné čerpadlo odoberá tepelnú energiu z okolitého prostredia, ktorú následne premení v teplo na vykurovanie domu a ohrev vody.

Tepelné čerpadlá získavajú asi 75% energie z okolitého prostredia a spotrebúvajú len 25% elektriny na presun a premenu energie na teplo. Tzn., že za 100% tepla zaplatíme iba 25% elektriny. A to sa skutočne oplatí.

ODKIAĽ TEPELNÉ ČERPADLÁ ZÍSKAVAJÚ ENERGIU?

Tepelné čerpadlá získavajú tepelnú energiu priamo z prírody:

Výber ideálneho zdroja energie závisí na okolitých podmienkach.

PRINCÍP FUNKCIE TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH-VODA

Vzduch má jednu jedinečnú výhodu – je všadeprítomný. A tak je spoľahlivým zdrojom energie aj pri teplotách okolo -20 ° C.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda nasáva vzduch pomocou ventilátora z okolia, prevádza ho do výparníka a získanú energiu zo vzduchu mení na energiu tepelnú.

Získané teplo potom vykuruje domy a ohrieva vodu. Ochladený vzduch je nakoniec odvedený opäť von.

Aby tepelné čerpadlo v lete nezaháľalo, môžete ho využiť na chladenie domu. Vďaka reverzibilnej funkcii vám tepelné čerpadlo zaistí príjemnú teplotu aj pri sparných letných dňoch.

Tepelné čerpadlá vzduch-voda alpha innotec sú ideálne pre:

  • rekonštrukcie,
  • novostavby,
  • haly, obchodné centrá, bytové domy, …

Inštalácia tohto systému je:

  • rýchla,
  • lacnejšia ako systém zem-voda,
  • spoľahlivá, ekonomická a ekologická.
VIAC INFORMÁCIÍ O SYSTÉME VZDUCH-VODA

PRINCÍP FUNKCIE TEPELNÉHO ČERPADLA ZEM–VODA

Pôda je fantastickým zdrojom tepla. Udržuje totiž stálu teplotu, a to ako v zime, tak aj v lete. A tak je tepelné čerpadlo zem-voda najúčinnejším zo všetkých aj pri arktických teplotách okolo -28 ° C.

Teplo sa dá získať pomocou dvoch základných systémov:

  • Pôdnych kolektorov – tie sú uložené horizontálne v slučkách cca 1 m pod zemou, odoberajú teplo z pôdy a prevádza ho prostredníctvom tepelného čerpadla na teplo na vykurovanie a ohrev vody.
  • Geotermálnych sond – geotermálne sondy sú uložené v jednom alebo vo viacerých zemných vrtoch, ich hĺbka a počet závisí na pôdnych podmienkach a množstvo energie, ktorú musí tepelné čerpadlo dodať na vykurovanie domu. Sondy prenášajú energiu z vrtov priamo do tepelného čerpadla, ktoré vďaka nej môže vykurovať dom a ohrievať vodu.

Vďaka reverzibilnej funkcii dokáže tepelné čerpadlo zem-voda okrem kúrenia a ohrevu vody tiež v lete chladiť. Tým zároveň regeneruje pôdu (odvádza z nej nazhromaždený chlad) a zabraňuje jej vymŕzaniu (tzn., že výrazne predlžuje dobu, po ktorú je z pôdy možné odoberať energiu).

Tepelné čerpadlá zem-voda alpha innotec sú ideálne pre:

  • rekonštrukcie,
  • novostavby.

Tento systém je:

  • najekonomickejší,
  • najúčinnejší,
  • ekologický,
  • vyniká extra dlhou životnosťou.
VIAC INFORMÁCIÍ O SYSTÉME ZEM-VODA

PRINCÍP FUNKCIE TEPELNÉHO ČERPADLA VODA–VODA

Spodná voda má celoročne približne rovnakú teplotu, a to 7-12 ° C v závislosti na ročnom období a hĺbke. Oproti pôde alebo vzduchu má najmenšie sezónne výkyvy. Preto je ideálnym zdrojom energie, ale najmenej využívaným. Aby totiž mohla byť spodná voda využitá pre získanie energie tepelným čerpadlom, musí jej kvalita zodpovedať určitým požiadavkám a byť v dostatočnom množstve, čo málokto splní.

VIAC INFORMÁCIÍ O SYSTÉME VODA-VODA

NAPÍŠTE NÁM ALEBO ZAVOLAJTE

Potrebujete spočítať, na koľko by vás tepelné čerpadlo vyšlo? Vytvoríme vám kalkuláciu ZADARMO.

Kontaktujte nás