Volajte ZADARMO po–pia od 8 do 16 hodín: 0800 164 616

Späť na články

Tepelné čerpadlá: Účinnosť a vykurovací faktor

Pokračovať v čítaní

Petr Bareš

Jedným z najdôležitejších parametrov, ktorý rozhoduje o výbere tepelného čerpadla, je účinnosť. Čím je vyššia, tým menej energie či paliva na vykurovanie spotrebujete, a teda aj menej zaplatíte. Prezradíme vám, akú účinnosť má tepelné čerpadlo vs. elektrokotol, kotol na tuhé palivo a plynový kotol, čo znamená vykurovací faktor a aké sú najúčinnejšie tepelné čerpadlá na trhu.

Porovnanie účinnosti rôznych typov vykurovania

Účinnosť elektrokotla

Elektrokotle sa vyznačujú tichou, čistou a takmer bezstarostnou prevádzkou. Ich účinnosť môže byť až 99%. Nevýhodou je ale cena elektriny. Preto sa odporúčajú len do perfektne zateplených domov s veľmi malou tepelnou stratou.

Účinnosť kotla na tuhé palivá

Čím vyššia je účinnosť kotla, tým menej paliva na vykurovanie potrebujete. Preto sa pri výbere kotla na tuhé palivá zamerajte práve na túto hodnotu. Na trhu nájdete kotle s účinnosťou necelých 66%, ale aj kotle s vysokou, 95% účinnosťou. Z dlhodobého hľadiska sa vám oplatí investovať do moderných kotlov s vysokou efektivitou prevádzky.

Účinnosť plynového kotla

Plynové kotle sú obľúbeným typom vykurovania. A to najmä vďaka cene plynu, ktorá je nižšia ako cena elektrickej energie a zároveň aj vďaka čistej a bezstarostnej prevádzke. Účinnosť plynových kotlov sa udáva okolo hodnoty 98%. Pri plynových kondenzačných kotlov dokonca až 104 % (využitie tepla zo spalín).

Účinnosť tepelných čerpadiel

Tepelné čerpadlá majú oproti ostatným typom vykurovania jednu obrovskú výhodu. Motory (kompresory) tepelných čerpadiel nevytvárajú sami o sebe všetko teplo. Iba zvyšujú teplotu chladiva. Väčšina tepla je totiž odoberaná z okolitého prostredia (zo vzduchu, zeme, vody). Preto majú tepelné čerpadlá niekoľkonásobne väčšiu účinnosť než ostatné uvedené typy vykurovania. A to až 187%. Navyše umožňujú tichú, čistú, lacnú a bezstarostnú prevádzku.

Vyskúšajte si, aké tepelné čerpadlo sa hodí do vášho domu. Náš online sprievodca vám do 2 minút prezradí, vďaka akému stroju ušetríte ročne až 720 € na vykurovanie.

Čo je vykurovací faktor?

Pretože sú tepelné čerpadlá oveľa účinnejšie ako ostatné typy vykurovania, je prehľadnejšie používať pri ich porovnávaní tzv. Vykurovací faktor. Ten je ukazovateľom účinnosti tepelného čerpadla. Jednoducho povedané, je to pomer medzi získanou tepelnou energiou a spotrebovanou energiou tepelným čerpadlom. Označuje sa skratkou COP a platí, že čím je hodnota COP vyššia, tým je výroba tepla efektívnejšia a cenovo výhodnejšia.

Vykurovací faktor spravidla býva v rozpätí od 2 do 4 pri tepelných čerpadlách vzduch-voda a od 3 do 5 pri tepelných čerpadlách zem-voda. Čo to znamená?

Napr. COP = 3 znamená, že za každú 1 kW elektrickej energie získate 3 kWh tepla na ohrev vykurovanej vody. A obrátene. Na 3 kWh tepla spotrebujete 1 kW elektrickej energie.

Za akých podmienok vyrába tepelné čerpadlo teplo najvýhodnejšie?

Vykurovací faktor sa v priebehu roka mení. Je závislý od teploty okolitého prostredia, z ktorého tepelné čerpadlo teplo odoberá, aj na teplote vody (tzv. Výstupnej teploty), ktorá vyhrieva váš dom prostredníctvom radiátorov alebo podlahového vykurovania. Všeobecne platí, že tepelné čerpadlo vyrobí teplo výhodnejšie pri menších mrazoch a nižšej výstupnej teplote.

S akým vykurovacím systémom dosiahnete najvyššiu účinnosť tepelného čerpadla?

  • Radiátory: Aby ste mali doma teplúčko, je potreba ohriať vodu v radiátoroch na cca 50-70 ° C. Tepelné čerpadlo tak na ohrev vody v radiátoroch musí vynaložiť veľa energie. Vykurovanie pomocou radiátorov je tak menej účinné než pomocou podlahového vykurovania.
  • Podlahové vykurovanie: podlahovému vykurovaniu stačí na ohriatie vášho domova nižšia výstupná teplota, cca 35 ° C. Tepelnému čerpadlu tak stačí menej energie na ohriatie vody na vykurovanie než u radiátora. Preto je tento systém kúrenia výhodnejší a lacnejší ako vykurovanie radiátormi.

Staviate dom a premýšľate nad systémom kúrenia? Kúpte si podlahové vykurovanie a tepelné čerpadlo. Aj napriek vyšším počiatočným nákladom sa vám investícia do niekoľkých rokov vráti na ušetrených energiách.

Najúčinnejšie tepelné čerpadlá na trhu

Hľadáte najúčinnejšie tepelné čerpadlo na trhu? Potom ste tu správne. Tepelné čerpadlá alpha innotec sa pýšia zlatom ako medzi systémami zem-voda, tak aj vzduch-voda.

Návratnosť najúčinnejšieho typu vykurovania na trhu

Vďaka tomu, že tepelné čerpadlo alpha innotec dokáže bežnej slovenskej rodine ročne ušetriť až 720 €, je návratnosť investície veľmi rýchla. Do koľkých rokov sa vám peniaze vrátia? To si prečítajte v našom ďalšom článku.

Ako vybrať tepelné čerpadlo k vám domov?

Schválne. Aké tepelné čerpadlo sa hodí k vám domov? Náš online sprievodca vám to do dvoch minút prezradí.

Spustit online průvodce