Volajte ZADARMO po–pia od 8 do 16 hodín: 0800 164 616

Späť na články

Návratnosť tepelného čerpadla alebo Kedy sa vám investícia vráti?

Pokračovať v čítaní

Petr Bareš

Chystáte sa stavať alebo rekonštruovať bývanie a zvažujete, čím budete v budúcnosti vykurovať? Potom by vám vo výpočte možností nemalo chýbať tepelné čerpadlo. A aj keď sa na prvý pohľad zdá, že sa vám rozhodne nemôže vyplatiť vzhľadom k obstarávacej cene, opak je pravdou. Z dlhodobého hľadiska vychádza ako najvýhodnejšie riešenie. Ako je to možné a kedy sa vám náklady na jeho obstaranie vrátia?
<h2Tepelné čerpadlo vs. elektrokotol, plynový kotol a kotol na tuhé palivá

Aby sme vás nezaťažovali zbytočnou teóriou, popíšeme si rozdiely medzi elektrokotlom, plynovým kotlom, kotlom na tuhé palivá a tepelným čerpadlom na príkladoch.

Obstarávacia cena a náklady na prevádzku elektrokotla

Pani Ivana si pre vykurovanie svojho domu zvolila elektrinu. Cena elektrokotla bola nízka, vykurovanie bezstarostné, žiadny prach od uhlia ani žiadne štiepanie dreva. Za elektrokotol zaplatila 1800,- € a mala postarané. Čo ju ale nemilo prekvapilo bolo vyúčtovanie po zime. Zo zloženky vyčítala, že priemerné mesačné náklady na vykurovanie elektrinou sú oveľa vyššie, než čakala. A to 135 €, čo je 1620 € ročne.

Obstarávacia cena a náklady na prevádzku plynového kotla

Pán Ján vyriešil vykurovanie v novostavbe plynovým kotlom. Plynovú prípojku mal hneď na okraji pozemku, na zapnutie kúrenia stačilo len stlačiť gombík a podľa jeho prepočtov ho prevádzkové náklady mali vyjsť lacnejšie ako pani Ivanu s elektrokotlom. Kompletnú kotolňu s plynovým kotlom a komínom zaobstaral za 3960,-€ a po zime bol zvedavý na vyúčtovanie. Na tom stálo, že priemerné mesačné náklady vychádzajú na 108 €, čo je 1300 € ročne.

Obstarávacia cena a náklady na prevádzku kotla na tuhé palivá

Pán Karel má v staršom dome kotol na tuhé palivo. A tak sa nevyhne každoročnému skladaniu pár metrákov uhlia, aby mu v zime bolo teplo. Pri skladaní väčšinou zapráši celý dom, pretože jemný čierny prach prejde aj tou najmenšou škárou vo dverách. V zime musí každé ráno vstať a nasypať do kotla vedro paliva, aby mu nezamrzli rybičky. Tým to ale nekončí. Po niekoľkých hodinách musí do pivnice zas, aby kotol nevyhasol. Nemôže na týždeň odísť na dovolenku, inak by mu chalupa vymrzla a keďže už nie je najmladší, bolí ho z toho večného hádzania lopatou a prikladania chrbát. Za kotol s výmenou zaplatil okolo 2880 €. Ročne za uhlie 1445 €, čo je priemerne mesačne 120 €.

Obstarávacia cena a náklady na prevádzku tepelného čerpadla vzduch-voda

Pani Stanislava sa rozhodla do vykurovania investovať a zaobstarala si tepelné čerpadlo. Pretože má malú, ale krásnu záhradku, zvolila typ vzduch–voda. Zakúri si stlačením jedného gombíka, a to aj na diaľku cez internet hoci aj pri ceste z práce alebo z dovolenky, a zároveň za vykurovanie zaplatí oveľa menej ako vo všetkých predchádzajúcich prípadoch. Cena tepelného čerpadla bola 9540 €. Tak prečo sa stále usmieva? Pretože ročne za vykurovanie zaplatí len 580 €, čo je 48 € mesačne.

Koľko s tepelným čerpadlom ušetríte?

Z predchádzajúcich príkladov vyplýva, že vďaka tepelnému čerpadlu (v našom prípade vďaka typu vzduch-voda) ušetríte za 15 rokov:

  • 19 400 € oproti vykurovaniu elektrinou,
  • 13 390 € oproti vykurovaniu plynom,
  • 14 730 € oproti vykurovaniu tuhými palivami.

* Počítame aj s 3% infláciou.

Tzn., že vám mesačne zostane v peňaženke v priemere o 90 € viac. Z toho sa už dá ušetriť na dovolenku.

Viete, že s tepelným čerpadlom zem-voda ušetríte ešte ďaleko viac? Pokiaľ máte pri dome väčšiu záhradu, pozrite sa na viac informácií.

Navyše je životnosť tepelného čerpadla mnohonásobne dlhšia než v prípade ostatných kotlov. A to už je dôvod na diskusiu, prečo zaobstarať tepelné čerpadlo radšej ako iné vykurovanie.

Ekonomická návratnosť tepelného čerpadla

Keď to všetko vynásobíme, sčítame a vydelíme, návratnosť investície do tepelného čerpadla vychádza okolo 7 rokov. Od tej doby už len šetríte.

Samozrejme, záleží na tepelných stratách domu, typu tepelného čerpadla aj na jeho funkciách. Ak si totiž zaobstaráte tepelné čerpadlo aj s funkciou chladenia, doba návratnosti sa vám zníži dokonca až na 4,5 roka. A to už stojí za úvahu, že?

Koľko s tepelným čerpadlom ušetríte vy?

Naše výpočty vychádzajú z reálnych nákladov našich zákazníkov a počítajú aj s infláciou. Zaujíma vás, koľko s tepelným čerpadlom ušetríte vy a za koľko rokov sa vám počiatočná investícia vráti? Vyberieme pre vás to najvhodnejšie tepelné čerpadlo a prepočítame, koľko peňazí s ním ušetríte. Samozrejme zadarmo.

To chcem