Volajte ZADARMO po–pia od 8 do 16 hodín: 0800 164 616

Späť na články

Je každé tepelné čerpadlo do rodinného domu ekologickým riešením?

Pokračovať v čítaní

Petr Bareš

Veľa šikovných ľudí v dnešnej dobe dbá na to, aby svojim správaním príliš nezaťažovali životné prostredie. Oveľa viac ako predtým nakupujú lokálne potraviny, jednorazové plasty nahradili za opätovne použiteľné materiály, vedome si vyberajú prírodné produkty a okrem iného menia aj kotle na tuhé palivá za ďaleko ekologickejšie riešenie.

Z porovnania všetkých dostupných možností vykurovania vychádzajú v tomto ohľade stále najlepšie tepelné čerpadlá. Ale nie všetky sú tak zelené, ako sa na prvý pohľad zdajú. Čo je potrebné vziať do úvahy pri ich výbere?

Prečo je tepelné čerpadlo ekologickejšie ako iné vykurovanie?

Tepelné čerpadlo čerpá väčšinu tepelnej energie (cca 70-75%) z okolitého prostredia. Nielen, že je teplo zo zeme, vzduchu alebo vody zadarmo, ale tiež sa nevyrába v žiadnej elektrárni a neprodukuje škodliviny ani oxid uhličitý. Preto je zo všetkých druhov vykurovania najekologickejším riešením. Pri výbere tepelného čerpadla sa zamerajte okrem iného aj na jeho účinnosť. Čím vyššia bude, tým menej energie na vykurovanie spotrebujete, a tým pádom aj menej zaplatíte. Tepelné čerpadlá ALPHA INNOTEC sú jedny z najúčinnejších strojov na trhu.

Účinnosť sa nesnažíme dohnať množstvom použitého chladiva

Ďalším dôležitým ekofaktorom je množstvo použitého chladiva v útrobách tepelného čerpadla. Viac chladiacej kvapaliny sa rovná nielen väčšie riziko pri úniku do prírody, ale aj viac peňazí z vášho vrecka. V prípade poškodenia chladiaceho okruhu je totiž nutné vymeniť aj chladivo. A to aj v prípade, že sa vám pokazí súčiastka za pár korún.

Aby ste videli, aký vietor v peňaženke vám urobí väčšie množstvo chladiva v okruhu, spočítame si to na príklade.

V tepelných čerpadlách ALPHA INNOTEC LWD aj LWDV s výkonom 9 kW koluje 1,2 kg chladiva R290. 1 kg chladiva stojí 22€. Náklad na výmenu chladiva v tepelnom čerpadle je 26€. U iného výrobcu koluje v tepelnom čerpadle s rovnakým výkonom 4,5 kg chladiva R410A. 1 kg stojí 61€. Celkom za výmenu chladiva zaplatíte 275€. Tj. o 249€ viac ako u nás.

Prečo majú iní výrobcovia v chladiacom okruhu viac chladiva? Často sa tým snažia dohnať stratu v účinnosti svojich strojov. Naše tepelné čerpadlá nepotrebujú nič doháňať. Sú konštruované tak, aby bola v rebríčku účinnosti na najvyšších priečkach.

Tepelné čerpadlá ALPHA INNOTEC patria k najlacnejším čerpadlám na servis na trhu.

GWP a ekvivalent CO2

Tepelné čerpadlo funguje úplne rovnako ako chladnička. Akurát úplne obrátene. Kým chladničky odvádzajú prebytočné teplo z potravín a priestoru vo vnútri von, tepelné čerpadlo odoberá tepelnú energiu z okolitého prostredia, tú mení na teplo na vykurovanie a ohrev vody. Oboje sa deje pomocou média – chladiva, ktoré koluje v črevách stroja a zabezpečuje prenos tepelnej energie oboma smermi.

Použité chladivo má určitý vplyv na životné prostredie. Pre lepšiu orientáciu sa používajú dve dôležité skratky:

  • GWP (Global Warming Potential) – ukazovateľ vplyvu na globálne otepľovanie. Čím vyššia je hodnota GWP, tým vyššie riziko (v prípade úniku do prírody) chladivo predstavuje.
  • CO2_ekv. (Ekvivalent CO2) – počíta sa v tonách ako násobok GWP a náplne chladiva. Ekvivalent CO2 vyjadruje, koľko ton oxidu uhličitého má v ovzduší rovnaký dopad ako množstvo konkrétneho chladiva použitého v tepelnom čerpadle. Táto hodnota je uvedená v návode každého tepelného čerpadla.

Na použitom chladive záleží

R410A

V tepelných čerpadlách najčastejšie koluje chladivo R410A s GWP 2088 (GWP = potenciál látky zvýšiť teplotu klímy k potenciálu oxidu uhličitého). Ak by z tepelného čerpadla unikol napr. Pri výmene chladiva alebo poruche 1 kg chladiva R410A, je to rovnaké, ako by uniklo 2 088 kg CO2 do ovzdušia. Tj. ako by ste prejazdili 18 000 km autom. Na trhu sú ale aj šetrnejšie chladivá.

R32

Oveľa ekologickejším variantom je chladivo R32 s GWP 675. Ak unikne 1 kg tohto chladiva do ovzdušia, je to ako by uniklo do prírody 675 kg CO2. Tj. ako by ste prejazdili 5 800 km autom. Chladivo R32 má oproti R410A ale aj ďalšie výhody. Je energeticky účinnejšie a má oveľa lepšiu schopnosť prenosu tepla. Z hľadiska udržateľnosti je veľmi pravdepodobné, že na neho počas pár rokov prejde väčšina výrobcov tepelných čerpadiel a klimatizácií.

R290

V tepelných čerpadlách ALPHA INNOTEC LWD a LWDV koluje ešte zelenšie chladivo. R290 s GWP 3. Ak unikne 1 kg tohto chladiva do prírody, je to ako by ste prešli 20 km autom. V porovnaní s ostatnými používanými druhmi chladív je to ten najzelenší variant, ktorý na trhu existuje. A že koluje v črevách našich strojov, na to sme právom pyšní.

Nekráčame s dobou, sme o míle napred

Aj napriek tomu, že má chladivo R410A pomerne vysokú energetickú efektívnosť, prírodu máme len jednu. A preto sa od roku 2025 bude môcť používať iba chladivo s nižšou hodnotou GWP ako 1500 a od roku 2040 s nižšou hodnotou GWP ako 500. Preto je prechod na chladivo R32 u väčšiny výrobcov tepelných čerpadiel iba dočasným riešením. My rozmýšľame dopredu. A preto v tepelných čerpadlách ALPHA INNOTEC LWD a LWDV využívame chladivo R290 s GWP 3

Pri montáži nášho tepelného čerpadla nemôže dôjsť k úniku chladiva

Na trhu existujú dva varianty tepelných čerpadiel:

  • Tepelné čerpadlá s nehermeticky uzavretým okruhom od výrobcu (splitové) – pri ich montáži sa zasahuje do chladiaceho okruhu a hrozí únik chladiva do prírody.
  • Tepelné čerpadlá s hermeticky uzavretým okruhom od výrobcu (monoblok) – pri ich montáži sa nezasahuje do chladiaceho okruhu. Nehrozí žiadny únik chladiacej kvapaliny do prírody.

Tepelné čerpadlá ALPHA INNOTEC tvoria monoblok. Chladiaci okruh je hermeticky uzavretý od výrobcu, a preto je ich inštalácia jednoduchšia a zároveň pre prírodu bezpečnejšia. Nevýhodou monobloku je možnosť zamrznutia v prípade veľkých mrazov a dlhého výpadku prúdu. Aj keď je percento z celkových inštalácií veľmi malé, sme aj na to pri ALPHA INNOTEC pripravení. V miestach, kde hrozí dlhší výpadok elektriny (napr. na samotách a na horách) pridávame do vykurovacieho okruhu aj nemrznúcu zmes.

Použité chladivo recyklujeme a vraciame znova do obehu

Chladivo, ktoré nemá príliš pozitívny vplyv na životné prostredie, sa nemôže len tak vyhodiť do koša. Musí sa šetrne zlikvidovať. Alebo nemusí? Aj v tejto kapitole premýšľame trochu inak ako iní výrobcovia. Použité chladivo nelikvidujeme, ale vieme ho zrecyklovať. Preto nemusíme dovážať nové. Šetríme elektrickú energiu spotrebovanú pri výrobe, obmedzujeme produkciu oxidu uhličitého pri doprave a šetríme aj vaše peniaze. Pretože zrecyklované chladivo vyjde vždy o niečo lacnejšie ako to nové.

3x dlhšia životnosť tepelných čerpadiel

Oproti kotlom na tuhé palivá, plyn alebo elektrinu majú tepelné čerpadlá ALPHA INNOTEC dvoj až trojnásobnú životnosť. Tepelné čerpadlo pre jednu domácnosť tak stačí vyrobiť len raz za cca 20 rokov. Tzn. menej emisií z továrne a menšiu spotrebu energií pri výrobe.

Ktoré ekologické vykurovanie je to pravé pre váš dom?

Vybrať ideálne tepelné čerpadlo nie je jednoduché. Preto sme pre vás pripravili online sprievodcu výberom, vďaka ktorému v priebehu 2 minút zistíte, ktoré tepelné čerpadlo je pre váš dom ideálne.

Spustiť online sprievodcu výberom