Volajte ZADARMO po–pia od 8 do 16 hodín: 0800 164 616

Späť na články

Chladivo R290: Budúcnosť tepelných čerpadiel

Pokračovať v čítaní

Petr Bareš

R290 je prírodné chladivo, známe aj ako čistý propán. Už zhruba pred 25 rokmi sa o propáne začalo hovoriť ako o chladive budúcnosti. Nielenže má vynikajúce termodynamické vlastnosti, ktoré prispievajú k vyššej účinnosti, ale vyznačuje sa aj nízkym potenciálom globálneho otepľovania. Použitie propánu ako chladiva pre tepelné čerpadlá sa preto osvedčilo ako obzvlášť efektívne a zároveň ekologicky šetrné riešenie.

Aké sú hlavné výhody chladiva R290?

  • Nízká cena

V porovnaní s bežne používanými typmi chladív, ktorých cena sa štandardne pohybuje okolo 80€/kg, je chladivo R290 podstatne lacnejšie. Pre lepšiu predstavu 1 kg propánu vyjde približne na 25 €. Náklady na inštaláciu a údržbu propánových tepelných čerpadiel sú tak výrazne nižšie.

  • Šetrné k prírode

Ako už bolo spomenuté v úvode, propán je úplne prírodné chladivo s nízkym potenciálom globálneho otepľovania. Na rozdiel od bežne používaných chladív, ktoré sú na báze fluórovaných uhľovodíkov, je propán výrazne šetrnejší k životnému prostrediu. Ide o životaschopnú alternatívu chladiva pre tepelné čerpadlá, pri ktorých sa v budúcnosti nepredpokladajú žiadne legislatívne zmeny, ktoré by obmedzovali jej použitie.

Čo je potenciál globálneho otepľovania? GWP (Global Warming Potential) je ukazovateľ vplyvu na globálne otepľovanie. Čím vyššia je hodnota GWP, tým vyššie riziko v prípade úniku do prírody chladivo predstavuje. R290 má potenciál globálneho otepľovania rovný 3. Jeho vplyv na klímu je iba 3-krát väčší ako CO2. V porovnaní s ostatnými používanými druhmi chladív, pri ktorých sa hodnota GWP pohybuje okolo 2000, ide o najekologickejšiu variantu na trhu.

  • Vyššia výstupná teplota

Propánové tepelné čerpadlá dosahujú vyššie výstupné teploty a predstavujú tak ideálne riešenie nielen pre novostavby, ale predovšetkým pre existujúce domy s radiátormi, kde vykurovacia sústava vyžaduje vyššiu teplotu vykurovacej vody.

  • Úsporná a ekonomická prevádzka

Propán má výborné termodynamické vlastnosti a oproti bežne používaným chladivám pracuje pri nižších tlakoch. Na kompresoroch je preto potrebný menší kompresný pomer, čo vedie k menšiemu poklesu účinnosti a výkonu pri nízkych vonkajších teplotách. Tým je dosiahnutá vysoko úsporná a ekonomická prevádzka propánových tepelných čerpadiel.

Na čo si dáť pri výbere propánového tepelného čerpadla pozor?

Hoci má použitie R290 ako chladiva pre tepelné čerpadlá mnoho výhod, existujú aj niektoré negatíva, ktoré je dôležité vziať do úvahy.

Jedným z nich je vysoká horľavosť. Propán je horľavý plyn a v prípade jeho úniku hrozí riziko požiaru. Preto je pri manipulácii a inštalácii nutné dodržiavať bezpečnostné opatrenia. Propánové tepelné čerpadlá môžu inštalovať a servisovať iba špeciálne preškolení technici, ktorí majú pre prácu s R290 príslušnú kvalifikáciu.

Chladivový okruh propánových tepelných čerpadiel musí byť špeciálne prispôsobený na prácu s týmto chladivom. Použitie propánu prináša mnoho technických výziev, ktoré robia návrh tepelného čerpadla veľmi náročný. Veľký dôraz sa kladie na olejový manažment kompresora. V súvislosti s tým je vhodné zvoliť výrobcu, ktorý má s týmto typom chladiva už dlhšiu prevádzkovú skúsenosť.

Viac ako 24 rokov skúseností s prírodným chladivom R290

Už od roku 1999 pracuje alpa innotec na stálom zdokonaľovaní tepelných čerpadiel, ktorým v žilách koluje chladivo R290.

V poradí už tretia generácia propánových tepelných čerpadiel, rad Hybrox 11 a 16, predstavuje vďaka výstupnej teplote až 78 °C ideálne riešenie nielen pre novostavby s podlahovým kúrením, ale predovšetkým pre existujúce budovy s radiátormi.

Tepelné čerpadlá plnené chladivom R290 sú aktuálne dostupné iba vo vonkajšom prevedení systému vzduch/voda. V súčasnosti sa však už pracuje na vývoji propánových čerpadiel vo vnútornom prevedení systému vzduch/voda a zem/voda. V blízkej budúcnosti je teda možné očakávať dostupnosť aj týchto jednotiek.

Ktoré tepelné čerpadlo je to pravé pre váš dom?

Máte záujem o ekologické a úsporné vykurovanie s propánovým tepelným čerpadlom, ale neviete si rady s jeho výberom? Naši odborníci vám radi poradia a zadarmo vytvoria cenovú ponuku.

Kontaktujte nás