Volajte ZADARMO po–pia od 8 do 16 hodín: 0800 164 616

Späť na články

Výhody a nevýhody vykurovania tepelným čerpadlom

Pokračovať v čítaní

Petr Bareš

Premýšľate o úsporných variantách vykurovaniA svojho domu? Potom máte 100% na zozname aj tepelné čerpadlo. To je totiž čím ďalej obľúbenejším riešením vykurovania a ohrevu vody ako pri novostavbách, tak aj u starších domov. Aké sú najväčšie výhody a nevýhody najúspornejšieho kúreniA na trhu?

TEPELNÉ ČERPADLO A JEHO VÝHODY

Medzi najväčšie výhody tepelného čerpadla patria:

  1.    Nízke prevádzkové náklady – tepelné čerpadlo je jedným z najúspornejších typov vykurovania na trhu. Až 75% tepelnej energie totiž čerpá z okolitého prostredia a len 25% z elektrickej siete. Tzn., že za 100% tepla zaplatíte len 25% elektriny. Podľa výpočtov z praxe môže bežná rodina ušetriť s tepelným čerpadlom aj dve tretiny nákladov oproti bežným riešeniam vykurovania
  2.    Lacnejšia sadzba elektrickej energie – rovnako ako s elektrokotlom aj s tepelným čerpadlom máte nárok na lacnejšiu sadzbu elektrickej energie (20 hodín denne nočný prúd). Vďaka tomu máte nielen lacnejšie vykurovanie a ohrev vody, ale aj svietenie, pranie, umývanie riadu v umývačke atď.
  3.   Čisté a bezpracné vykurovanie – oproti kotlu na tuhé palivá sa tepelné čerpadlo pýši svojou bezobslužnosťou. Žiadny boľavý chrbát, mozole na dlaniach, prach všade po dome a zima po príchode domov. Tepelné čerpadlo vás ku kúreniu nepotrebuje. Stačí nastaviť optimálnu teplotu v domácnosti a je to. Teplotu a ďalšie funkcie môžete regulovať aj z druhej strany zemegule. Stačí pripojiť tepelné čerpadlo k internetu a spustiť webovú alebo mobilnú aplikáciu.
  4.   Ekologické riešenie – z tepelného čerpadla neunikajú žiadne splodiny ako z kotla na tuhé palivo. Preto je vhodným riešením vykurovania do miest aj obcí.

TEPELNÉ ČERPADLO A JEHO NEVÝHODY

Nič nie je úplne bez mínusu, a tak má aj tepelné čerpadlo pár nevýhod, s ktorými je potrebné počítať:

  1.   Vyššie vstupné investície – zásadnou nevýhodou pri rozhodovaní, či zaobstarať tepelné čerpadlo, je mnohonásobne vyššia počiatočná investícia ako u iných typov vykurovania. Na druhú stranu sa vstupné náklady ale pomerne rýchlo vrátia vďaka lacnej prevádzke a možnosti využitia štátnej dotácie. U niektorých čerpadiel je potom návratnosť investície aj 4,5 roka.
  2.   Nákladné zemné práce (v prípade tepelného čerpadla zem-voda) – výkop pre zemné kolektory prípadne geotermálny vrt je náklad v radách niekoľkých stovák. Aj ten sa ale do budúcna oplatí. Tepelné čerpadlo zem-voda je úspornejšie a zdroj jeho tepelnej energie stabilnejší. Preto sa vám financie aj rýchlejšie vrátia.

V prípade iných výrobcov by sme do nevýhod tepelných čerpadiel započítali aj hluk. Ale pretože tepelné čerpadlá alpha innotec sú najtichšími strojmi na trhu, u nás sa s takou nevýhodou nestretnete.

KTERÉ TEPELNÉ ČERPADLO SA HODÍ DO VÁŠHO DOMU?

Premýšľate nad tepelným čerpadlom a radi by ste vedeli, ktoré je vhodné pre váš dom? Vyskúšajte nášho online sprievodcu výberom a do 2 minút sa dozviete, s ktorým tepelným čerpadlom budete nad mieru spokojní.

Spustit online průvodce