Volajte ZADARMO po–pia od 8 do 16 hodín: 0800 164 616

Späť na články

TEPELNÉ ČERPADLÁ: NAJČASTEJŠIE OTÁZKY

Pokračovať v čítaní

Petr Bareš

Ešte ste sa nerozhodli pre zmenu starého vykurovania za nové tepelné čerpadlo? Dali sme pre vás dohromady prehľad najčastejších otázok a dôležitých informácií, ktoré by vás mohli pred nákupom tepelného čerpadla zaujímať.

Potrebujem k tepelnému čerpadlu odtok kondenzátu?“

Áno, v prípade tepelného čerpadla vzduch-voda.
Nie, v prípade tepelných čerpadiel zem-voda a voda-voda.

Aký je princíp funkcie tepelného čerpadla?“

Tepelné čerpadlo funguje podobne ako chladnička. Akurát úplne naopak. Odoberá tepelnú energiu z okolitého prostredia, ktorú následne premení na vykurovanie domu a ohrev vody. Viac informácií o princípe fungovania tepelných čerpadiel vzduch-voda, zem-voda a voda-voda sa dozviete v našom článku.

Stúpnu prevádzkové náklady, keď budem kúriť na viac stupňov? Ako veľmi?“

Všeobecne platí, že každé zvýšenie teploty o 1 ° C znamená zvýšenie prevádzkových nákladov o 2,5%.
Najúspornejším riešením je teda podlahové kúrenie, ktoré udržuje príjemnú vnútornú teplotu pri výstupnej teplote okolo 35 ° C.

Aká je cena tepelných čerpadiel v porovnaní s ostatnými zdrojmi tepla?

Na prvý pohľad sú investičné náklady na tepelné čerpadlo vyššie ako na elektrokotol, plynový kotol, kotol na tuhé palivo atď. Pri podrobnejšom porovnaní (obstarávacia cena tepelného čerpadla, náklady na prevádzku, údržbu atď.) Ale zistíte, že tepelné čerpadlo predstavuje finančne najvýhodnejší systém vykurovania. Viac informácií nájdete v našom článku Návratnosť tepelného čerpadla alebo Kedy sa vám investícia vráti.

Aký výkon tepelného čerpadla potrebuje môj dom?“

Výkon tepelného čerpadla musí zodpovedať tepelným potrebám budovy s uvážením potreby teplej vody a dobám blokovania elektrického tarifu. Spočítajte si pomocou nášho online sprievodcu, ktoré tepelné čerpadlo bude pasovať do vášho domu.

Je pri vonkajšej inštalácii nutné použiť vykurovaciu vodu s prostriedkom proti zamrznutiu?“

Nie. Plniť sústavu ochranou proti zamrznutiu nie je nutné. Ochrana pred zamrznutím je riešená pomocou reakcia regulátora tepelného čerpadla.

Je možné u tepelného čerpadla vzduch-voda použiť ako zdroj tepla vzduch z miestnosti?“

Nie. Potrebný prietokový objem vzduchu pre tepelné čerpadlo je príliš vysoký. Preto je potrebné zabezpečiť tepelnému čerpadlu prívod vzduchu zvonku.

Musí sa vykonávať na tepelnom čerpadle pravidelná údržba?“

Nie. Tepelné čerpadlá sú podobne bezúdržbové ako napríklad chladnička. Pri dodatočnej montáži v prípade modernizácie odpadá za určitých okolností dokonca povinnosť merania existujúceho kotla. Raz za 2 roky je dobré vykonať pravidelný servis, vďaka ktorému budete mať istotu, že je čerpadlo v poriadku a pripravené na sezónu.

Ktoré obehové čerpadlá mám použiť?“

Obehové čerpadlo by malo byť dimenzované svojím výkonom a veľkosťou na tlakové straty potrubnej siete. Nesmú sa použiť obehové čerpadlá s plynulo riadenými otáčkami.

Bude tepelné čerpadlo fungovať aj v najtuhšej zime, pri extrémne nízkych teplotách?“

Pri teplotách pod bodom mrazu obsahuje okolité prostredie (vzduch aj zem) stále dostatok energie na vykurovanie. Túto energiu tepelné čerpadlo premení na vyššiu teplotnú úroveň, aby ju urobilo využiteľnou pre vykurovacie účely. Naše tepelné čerpadlá spoľahlivo kúria pri vonkajšej teplote až do -20 ° C.

Ktorý zdroj tepla je pre mňa najlepší?“

Pri výbere ideálneho zdroja tepla je nutné zhodnotiť detailné informácie o vašom objekte a vziať do úvahy vaše špecifické potreby na vykurovanie, ohrev teplej vody alebo chladenie, práve tak ako lokalitu, dostupné finančné prostriedky a podobne. S výberom vhodného systému vykurovania vám pomôžu naši odborníci. Kontaktujte nás.

Aká je životnosť tepelného čerpadla?“

Priemerná životnosť tepelného čerpadla alpha innotec pri bežnom použití sa pohybuje medzi 15 až 20 rokov. Mnoho tepelných čerpadiel funguje bez problémov už viac ako 25 rokov.

Sú tepelné čerpadlá použiteľné iba pre novostavby alebo je možné použiť ich aj pri rekonštrukciách?“

Niektoré tepelné čerpadlá alpha innotec dosahujú výstupnú teplotu až 70 ° C. To umožňuje zapojenie tepelného čerpadla na existujúci vykurovací systém s radiátormi. Pre zaistenie maximálnej účinnosti je potrebné analyzovať objekt, v ktorom plánujete rekonštrukciu robiť.

Vyskúšajte, ktoré teploty vo vykurovacom systéme sú ešte postačujúce. V ideálnom prípade skúste po dobu 1 roka znižovať výstupnú teplotu z existujúceho kotla. Súčasne otvorte na maximum termostatické ventily. V mnohých objektoch zistíte, že postačujúca je teplota napríklad 55 ° C. V prípade, že je vyžadovaná vyššia teplota ako 70 ° C, je nutné izolovať plášť budovy.

Je možné kombinovať tepelné čerpadlo so solárnym systémom?“

Rozhodne áno. Tepelné čerpadlo môžete kombinovať v podstate so všetkými zdrojmi tepla. Otázkou len zostáva, či je to energeticky účelné a či sa vám podobná prevádzka oplatí. Dôležité je, aby sa vykonalo správne hydraulické zapojenie sústavy podľa technických podkladov.

Potrebujem taktovací zásobník na prevádzku tepelného čerpadla?“

Taktovací zásobník by mal byť zásadne zapojený, aby sa zamedzilo taktovaniu tepelného čerpadla v prechodnom období.
U tepelných čerpadiel vzduch-voda je nutný pre akumuláciu energie na odmrazovanie.

Kam môžem tepelné čerpadlo nainštalovať?“

Tepelné čerpadlá alpha innotec vzduch-voda môžete podľa prevedenia inštalovať ako vo vnútri, tak aj vo vonkajšom prostredí. Sú dostupné samostatne stojace varianty aj prevedenie umožňujúce inštaláciu priamo na vonkajšiu stenu domu.

Tepelné čerpadlá zem-voda a tepelné čerpadlá voda-voda vyžadujú umiestnenie vo vnútri, kde teploty neklesajú pod bod mrazu. Vzhľadom k tomu, že je stále viac novostavieb projektovaných bez pivničných priestorov, sú tieto tepelné čerpadlá inštalované najmä do obytných a skladovacích priestorov.

Ako hlučné je tepelné čerpadlo?“

Oproti iným systémom vykurovania sú tepelné čerpadlá výrazne tichšie. Nová generácia tepelných čerpadiel alpha innotec dokáže vďaka inovovanej hlukovej izolácii pracovať tak ticho, že ju v prevádzke takmer nepočujete. To predurčuje tepelné čerpadlá alpha innotec aj pre montáž v „obytných“ miestnostiach, ako sú sklady, práčovne a pod.

Tepelné čerpadlo využíva k prevádzke tiež elektrinu. Ako teda môže byť šetrné k životnému prostrediu?“

Tepelné čerpadlá odoberajú približne 2/3 energie z okolitého prostredia (zo vzduchu, zo zeme alebo z vody) a dosahujú teda najnižších emisií oxidu uhličitého (CO2) zo všetkých vykurovacích systémov. Ak by sa elektrina, ktorá je potrebná na prevádzku kompresora, získavala výlučne z obnoviteľných zdrojov (napr. vodná alebo solárna energia), ide v princípe o „kúrenie s nulovými emisiami“.

Ako správne písať alpha innotec?“

Správny názov tepelných čerpadiel nemeckého výrobcu ait deutschland GmbH je alpha innotec. Často narazíte aj na skôr používané Alpha-innotec alebo nesprávne alfa inotec.

Aké dotácie môžem získať na tepelné čerpadlo?“

V súčasnej dobe môžete využiť Novú zelenú domácnostiam. Tepelné čerpadlá patria medzi najviac dotované zdroje tepla. Pozrite sa na podrobnosti k dotáciám.

ONLINE SPRIEVODCA VÝBEROM TEPELNÉHO ČERPADLA

Neviete, ktoré tepelné čerpadlo je pre váš dom ideálne? Pomôže vám náš online sprievodca. Do 2 minút zistíte, vďaka ktorému tepelnému čerpadlu alpha innotec budete ročne šetriť až 700€.

SPUSTIŤ ONLINE SPRIEVODCU